Vellykket seminar i Kolding
De to dages seminar blev skudt i gang af et meget vedkommende og tankevækkende indlæg af underdirektør i DS Håndværk & Industri, Jani Lykke Methmann. Vi har efterfølgende fået lovning på en artikel af oplægsholderen til SVEJSNING nr. 4, der bliver udsendt i august.
Også inspirerende var indlægget af Aalborg Industries tidligere direktør, Svend Hjorth om virksomhedens erfaringer med at opbygge en svejseafdeling i Vietnam.
Herefter var vandene for en tid delt mellem deciderede svejse- og NDT indlæg. Det blev taget op i løbet af seminaret, hvorvidt man fremover skulle opretholde denne skelnen. Det kan da også være vanskeligt at vælge noget fra. Men tidsfaktoren var her et af de mere tungtvejende argumenter for at bevare denne struktur. Ikke mindst, da der i det tæt besatte program også skal være tid til at besøge NDT udstillingen, der er arrangeret parallelt hermed, og kunne fordybe sig i de mange nyheder, der ved en lejlighed som denne bliver præsenteret.
Ulrich Hoepffel fra Kemppi gav i sit indlæg et par eksempler på, hvordan svejseproducentens seneste udviklinger inden for lysbue kontrol teknologien blev udnyttet med positive resultater.
DSL formand Steen Ussing ridsede herefter nogle hovedlinjer op i udviklingen fra manuel til automatiseret svejsning ved brug af sensorteknik.
Claus Pagh fra Migatronic Automation fortalte i sit indlæg om det meget omfattende og komplekse arbejde, der ligger i at opbygge 3 D svejsefiksturer til fabrikation af bilsæder.
Parallelt hermed var der i Bøgesalen på modsatte side af den solbeskinnede gårdsplads en række lige så vedkommende NDT indlæg: Anne Marie Thommesen, Force Technology, fortalte om erfaringer og perspektiver i forbindelse med brugen af E-Mat” UT boiler scanneren til tykkelsesmåling. Det handlede herefter om inspektion af indlejrede stålobjekter. Oplægsholderen var Domenico Bellistri fra virksomheden Applus RTD Denmark A/S.
Avanceret NDT til lokalisering af indre fejl og skader i svært støbt maskingods havde Piet Jansen fra FORCE Technology et indlæg om, hvorefter Pia Hudlebusch fra Siemens Wind Power sluttede denne del af eftermiddagens program af med et indlæg om de specielle udfordringer, der er forbundet med inspektion af støbte emner.
Vi spoler lidt fremad, og det er nu tid for velkomstdrink og afslappet snak på terrassen inden aftenens festmiddag.
Lørdag formiddag blev tråden taget op med endnu en række inspirerende indlæg, der blev efterfulgt af lige så vedkommende spørgsmål og debatter.
Stig Rubæk, Metal Consult ApS, fortalte om fremstillingen af moderne svejselige konstruktionsstål.
Hvorefter projektchef Jan Lunding fra KWH Pipe Danmark A/S fortalte om metoder, udstyr og svejsecertificering i forbindelse med sammenføjning af plastrør.
Vi springer så til NDT delen, her med Christian Von der Maase fra Bane Danmark, der har et meget tankevækkende indlæg om NDT af jernbaneskinner.
Peter Renzel fra GE Technologies i Tyskland tager herefter over og har et ligeledes interessant indlæg om metoder og udstyr til at opnå en mere nøjagtig udmåling af fejl ved ultralyd.
Jørgen Melchior og Vagn Hansen fra FORCE Technology supplerede hinanden godt i lørdagens første fælles indlæg, der handlede om et udvidet grundlag for farvevurdering i rustfrit stål og fjernbetjent visuel kontrol.
Herefter endnu et fælles indlæg, det afsluttende, som drejede sig om udviklingen i stålforbruget og stålpriserne. Holdt af divisionsdirektør Michael Christensen fra Lemvigh-Müller A/S.
Inspirerende og velbesøgt NDT udstilling
NDT udstillingen den 6. maj bød på en del nyheder, som mange af Kolding seminarets deltagere tog sig rigtig god tid til. For nyheder inden for NDT udstyr og opgave håndtering var der mange af, lige som spørgelysten hos de besøgende syntes i top.
Her fra Olympus, som ud over konkurrencen, hvor præmien var et vandtæt digitalt kamera, også havde nyheder som f.eks. Omnisan MX 2 til at holde interessen fangen.
YXLON International – her midlertidigt bemandet med Torben Lund - præsenterede blandt andet nye mobile X-Ray modeller til inspektionsopgaver i barske og vanskeligt fremkommelige omgivelser.
Nyt ultralyd udstyr og inspektionsløsninger fra Sonatest blev vist på FOXDALs stand.
Tilsvarende var der på modsatte side også pæn interesse for rækken af nye NDT produkter fra Ge Inspection Technologies, der indgår i produktpaletten fra den danske forhandler Dansk NDT Teknik.
Her Peter Hansen, Dansk NDT Teknik sammen med Dr. Peter Renzel fra GE Inspection Technologies i Tyskland. Ud over at præsentere en række nye ultralyd produkter på standen, havde Peter Renzel også et indlæg om True DGS, og om hvordan man med denne nye singlebeam probe til ultralydmåling vil kunne opnå stor præcision i udmålingen af fejl.